2/7/19

silenci

Soroll: És un garbuix de dades sense significataparentment, no transmeten informació. És allò que distorsiona el missatge que va de l'emissor al receptor; allò que posa pals a les rodes en la comunicació, embrutant la nitidesa del missatge; enfosquint la claredat d'allò que creiem que volem dir o que ens volen dir. 

Però potser, en certa manera, el caos de dades que configuren el soroll sí que diuen alguna cosa per elles mateixes. El soroll no seria exactament un significant buit... Podríem veure'l igualment com una mena d'informació, ja que pot contenir dades que s'afegeixen als nostres missatges. Sense deixar de ser una pertorbació. 

Estem més que conformats al soroll. Un soroll que acaba per no sentir-se, per no notar-se. Com ho és l'aigua per al peix o l'aire per a l'ocell. L'àmbit en què vivim, tanmateix.

El soroll de la ciutat; dels cotxes, de les màquines. El soroll de notícies que esclaten i s'esfumem. El soroll de la cridòria insensata de tertulians i opinadors de tota mena. El soroll dels milers d'espectacles que ens envolten. El soroll de tantes converses buides, de tant 'parlar per no callar'.

Conformats al soroll... Conformisme; conformació; conformar-se; ésser conformat. El quid (el sentit de la jugada) del conformisme rau en el fet que els processos de conformació són imperceptibles. 

Adoptem i/o ens adaptem a una forma, igual que respirem. I la forma, sempre, està lligada a l'ordre; al poder, per tant.

El silenci és disruptiu! El sorollós silenci...