
31/12/06
ens fem grans

19/12/06
fallida del (nou) transmiserià

12/12/06
10/12/06
la muerte le ganó a la justicia

1/12/06
on time

30/11/06
soroll i soroll i soroll
28/11/06
el concepte de política

22/11/06
de fal·làcies

17/11/06
ségolène

14/11/06
2/11/06
el crit del silenci
30/10/06
el país real
26/10/06
leadership
18/10/06
no és seu

13/10/06
nobel

12/10/06
excuses

És una trampa. El temps del que disposem és flexible, s'estira i s'arronsa com ens plau. Dir que no hem tingut temps per això o per allò és una vulgar excusa. Hi ha un temps per a cada cosa, i l'àvia tenia raó: els cansats fan la feina. En tot cas, l'excusa per a no aparèixer per aquí s'ha acabat temporalment.
23/9/06
increïble, però cert
Aznar respondió así a una pregunta durante una conferencia que pronunció en el "Instituto Hudson", un centro de estudios de Washington, que hoy difundió el contenido del discurso."Es muy interesante ver que mucha gente en el mundo islámico reclama que el Papa pida perdón, pero no oigo a ningún musulmán que me pida perdón por conquistar España y estar allí ocho siglos", dijo Aznar.
18/9/06
medalla d'or en valors

8/9/06
futur
mendoza

Rellegint el darrer apunt me n'adono d'un imperdonable oblit. També he estat, aquest estiu, disfrutant d'estones molt gratificants amb la darrera obra d'en Mendoza. Part de les peripècies que li passen al protagonista es relacionen amb una campanya electoral dels socialistes (anys vuitanta, quan el pujolisme va tenir majoria absoluta i van començar els anys de plom). A veure si aquesta tardor som capaços de garantir la continuïtat de les polítiques de progrés al govern de Catalunya, per cert. Però la novel·la no va d'això, naturalment. No seria l'obra literària -com em sembla que és- de la qualitat a què ens té acostumats l'autor.
4/9/06
premonició

17/8/06
15/8/06
25/7/06
dos articles
6/7/06
prou manipulació

Doncs és per això: per a no oblidar a les víctimes és que cal intentar que no n'i hagi més. L'Espanya oberta on tots hi tinguem lloc en llibertat també és un desig compartit que inspira els intents d'arribar a la pau. Deixeu una oportunitat a la pau...
4/7/06
festassa

- S'han celebrat activitats esportives i culturals, així com comercials i purament festives. La riquesa d'expressions de la socialitat ciutadana s'ha projectat en la pluralitat de propostes festivo-participatives. A l'hora, hi ha hagut una presència més que acceptable d'expressions de cultura popular i tradicional catalana, normalitzant així aquest aspecte. Potser de cara al futur caldrà diversificar encara més els orígens de les activitats culturals. Barberà és un bon model a escala de la societat catalana, diversa i plural.
- Pràcticament tot el who's who de la ciutat ha posat el seu granet de sorra, oferint el millor de les potencialitats pròpies d'entitats i persones en un projecte comú. Això expressa allò que signifiquen en la dinàmica ciutadana: peces imprescindibles. Així, a banda dels milers de ciutadans que han convertit el carrer en la casa de tots, cal subratllar la participació de les entitats esportives, comercials, culturals, grups polítics, etc...
- L'ordre en què tot s'ha celebrat i l'ambient familiar amb què s'ha desenvolupat. Només així és possible que les persones assumeixin com a propi el carrer i facin seva la ciutat.
Pels valors viscuts, transmessos i celebrats, ha estat una Festa Major paradigmàtica del model de ciutat que intentem ajudar a impulsar.
27/6/06
justícia

22/6/06
l'anyell Pasqual

Sacrificat... per a què? Potser és temps de lideratges silenciosos i grisos. De no-lideratges, doncs. Temps d'equips i no de carismes. Potser és temps de poc discurs i molts fets. Potser és temps de què les coses funcionin, i prou. Però sempre recordaré per què el fill del Climent va votar el PSC liderat pel president Maragall, el primer cop que va poder votar: perquè, a diferència de tots els altres polítics, quan parlava no hi havia manera de preveure el que anava a dir.
19/6/06
negació de la realitat
10/6/06
arrels
9/6/06
els del no
5/6/06
hi ha límits?

Ara que la xuleria zaplanesca està en stand-by (potser pels embolics judicials), la veu cantant del front polític de la reacció la protagonitzen l'inqualificable Acebes i el populisme de l'Esperanza Aguirre. Per cert: l'Acebes ha seguit fil per randa el dictat del front mediàtic: Esto es lo que el PP debe remachar ante la opinión pública: que el pacto de la ETA con el PSOE es el del PSOE con la ETA, y que ambos, como fuerzas más visibles del izquierdismo y el nacionalismo, han pactado la marginación y destrucción del PP como único partido nacional español, y que con esa destrucción lo que se pretende destruir es la idea misma de España. Naturalmente, para hacer esto, que no sería sino decir la verdad, es preciso abandonar el buenismo pasota, esa hipócrita cantinela de que el PP apoya al Gobierno en la búsqueda de la paz con ETA pero rechaza todo diálogo político con la banda criminal. Todo diálogo de un Gobierno es político. Todo diálogo político con una banda terrorista es criminal. Increïble, però cert. Sense comentaris. El fragment és d'un text que, avui mateix, signa en Federico Jiménez Losantos a la web més emblemàtica de la reacció. Si tot això no és delicte... almenys haurem de negar el seu NO amb un SI esclatant.
25/5/06
18/5/06
el món al revés
12/5/06
coincidències
9/5/06
perplexitat absoluta
3/5/06
per fi!
Llegim avui a alguns diaris -per exemple, a La Vanguardia- unes declaracions del flamant conseller de cultura. Ja era hora! Una bona part de les raons per les quals el govern catalanista d'esquerres era/és necessari és aquesta: convertir en acció política quelcom tan evident com que "Catalunya és pluricultural

1/5/06
felicitats

Ja en té setanta-cinc. Per molts anys!!. En el moment més fosc de la crisi provocada pel crack del 29 -la gran depressió- algú va pensar que calia tirar endavant. I va decidir aixecar el que fou aleshores l'edifici més alt del món.
26/4/06
el tema de nuestro tiempo

Dia a dia, poquet a poquet. Avui, al diari també hi ha una perla per a ajudar-nos a definir i entendre això del republicanisme. Es tracta d'un article del professor González Casanova. Totalment d'acord amb el que té d'interpretació de l'actualitat. Com que el que passa és això:
25/4/06
Yom Hashoá

la comèdia
24/4/06
lectura obligatòria

Avui al diari hi ha un article d'en Muñoz Molina que hauria de ser d'obligada lectura: Notas escépticas de un republicano. En l'esforç que estem fent per a definir les claus de la identitat republicana són ben útils dos passos del text:
"... y también que los valores que ellos defendieron tuviesen más presencia en la política española: un sentido de la austeridad y la decencia, de la ciudadanía solidaria y responsable, una vocación franca de justicia social, un amor exigente por la instrucción pública, un verdadero laicismo, un respeto a la ley entendida como expresión de la soberanía popular."
I cap al final de l'article:
"Manuel Azaña imaginó un patriotismo basado "en las zonas templadas del espíritu". Una manera de conmemorar ese deseo es vindicar los modestos ideales que lo hacen posible: defender la instrucción pública y no la ignorancia, el respeto a la ley frente a los mangoneos de los sinvergüenzas y los abusos de los criminales, el acuerdo cívico y el pluralismo democrático por encima de los lazos de la sangre o la tribu, la soberanía y la responsabilidad personal y no la sumisión al grupo o la impunidad de los que se fortifican en él."
Déu n'hi do.
21/4/06
interculturalisme
En els darrers anys, aquesta realitat ha esdevingut una de les més punyents en les nostres societats. Davant del fet del multiculturalisme, present ja a casa nostra, es poden adoptar diverses actituds. La que sembla més coherent amb els valors que defensem és l’interculturalisme. Aquesta posició parteix del respecte a les altres cultures, però propugna la trobada entre les diferents cultures en peu d’igualtat. Podríem dir que l’interculturalisme es proposa els objectius següents :
- Reconèixer la naturalesa pluralista de la nostra societat i del nostre món.
- Comprendre la complexitat de la relació entre les diverses cultures, tat en l’àmbit personal com en el comunitari.
- Promoure el diàleg entre cultures.
- Col·laborar en la recerca de respostes als problemes globals. L'ètica universal en construcció.
En definitiva, l’interculturalisme proposa aprendre a conviure en un món pluralista i entén que la diversitat és una font de riquesa i que la diferència és un principi de complementarietat. Així doncs, si el multiculturalisme és un fet, l’interculturalisme és l’actitud que hauríem d’adoptar davant d’aquest fet. Una actitud que supera l’assimilació i s’oposa a la separació i la marginació. Una actitud, en fi, que aposta per la integració.
La integració consisteix a mantenir la identitat de cada cultura i a valorar positivament les relacions entre elles, tant des de l’immigrant com des de la societat que l’acull. La integració afavoreix la interculturalitat si s’entén com a “integrar-se els uns amb els altres” i no pas com simplement “integrar-se en” un espai predeterminat. A Catalunya en sabem molt, d’això. La nostra cultura i allò que som s’ha anat teixint en el gresol de múltiples i diferents influències. Què és Barberà? Això!!!
El diàleg entre cultures és una exigència del nostre temps. Ens hi juguem el futur del nostre model social. Aquest diàleg és possible? Rotundament hem de dir que sí. Hi ha uns valors que són compartits per les diverses cultures, que poden ser anomenats « valors universals », que configuren un mínim indispensable per dur a terme un diàleg fecund. Es poden concretar en els següents :
. El respecte als drets humans.
. L’apreciació de principis com la llibertat individual, la igualtat i la solidaritat.
. L’actitud dialogant, possible per la tolerància activa.
Aquests mínims ètics configuren l’àmbit social on, necessàriament, ens hem de trobar persones i grups que ens identifiquem amb cultures diverses. La funció integradora de la República. El model francès. Tanmateix, cal anar una mica més enllà d'aquets model i reconéixer que cal trobar un equilibri entre la promoció dels valors republicans com a espai de trobada i el respecte/reconeixement/promoció de les identitats.
13/4/06
12/4/06
republicanisme

En certa manera, l’arribada de Zapatero al poder va significar el triomf d’una fórmula nova i inèdita. Per a molts, també enigmàtica. Hi ha qui el critica per la seva falta de continguts, pel secretisme en els seus plans o fins i tot per l’absència de plans. Però al darrera d’aquesta acció política estimulant per a uns i exasperant per a d’altres, s’amaga un profundíssim programa de reforma social que podem identificar amb la idea del republicanisme.
El propi Zapatero, mesos després de ser escollit secretari general del PSOE, va donar pistes sobre les seves fonts: “yo debo a Philip Pettit haberme dado la posibilidad de clarificar mis propias ideas. Leyéndole, algunos descubrimos que este proyecto que empezamos a sentir en el 35º congreso estaba muy cerca de su teoría del ciudadanismo, que es la forma más radical de liberalismo, y que es la que queremos aplicar”.
L’autor esmentat és, d’alguna manera, l’actualitzador dels ideals republicans. Una bona síntesi d'aquest pensament està en el document El Republicanisme, del professor Martí Màrmol.
No es tracta, doncs, de perdre el temps amb la nostàlgia d’un règim polític irrepetible. O de perdre’l reivindicant un canvi en la figura del cap d’Estat. Les prioritats són, evidentment, unes altres. Però sí que cal reivindicar uns determinats valors i principis en la política –en la més propera i en la més general. I aquests valors els podem entendre millor sota el caliu ètic i intel·lectual del republicanisme. Aquesta posició no és, naturalment, exclusiva de cap partit ni patrimoni de ningú: permet que ens hi identifiquem tots aquells que no ens resignem a què la participació cívica es resumeixi en el model del mercat.
7/4/06
alfredo

De sobte, tots els diaris del dia que hi ha a la tauleta del menjador són antics. Els canvis al govern de Madrid fan que ja no tinguem ànims per a llegir-los. Mana la immediatesa. No sé si és massa útil especular sobre els perquès dels canvis -del canvi, de fet. El protagonista, Bono. Però el que compta són els fets.
La reacció del Sr. Rajoy -em sembla que també hi ha declaracions d'en Pujalte- és de traca. Dir que no li tenen confiança a en Pérez Rubalcaba és tot un avís: l'excusa per a trencar, quan els interessi, el fràgil consens que havia promès el propi Rajoy per al procès de pau. Han trobat el forat per a escapolir-se -i mantenir la seva política de terra cremada- del carreró sense sortida a què estaven abocats en aquest tema. La dreta, les dretes. Almenys, no l'han qualificat de coglione. Però tot arribarà. Si el president és un bobo solemne...
Per cert: molta sort, ministre. La necessitaràs, i la necessitarem tots plegats.
30/3/06
malalties (del cor i del cos social)
27/3/06
24/3/06
el canvi és això

23/3/06
llibertat
Aquesta policromia i modulació de les pertinences em sembla l’única garantia de la veritable llibertat; d’una llibertat que mai no ens arriba ja feta i pastada, sinó que ens l’hem de prendre nosaltres mateixos: atrapar-la als marges i als intersticis, a les costures i als encavalcaments que es donen entre els diferents codis que ens identifiquen, i que en el límit ens han de permetre utilitzar-ne un com a perxa per saltar-nos-en un altre —fent-nos, així, amb allò que ens fa." Ai, la llibertat...
laberints

M'he acabat de cruspir un assaig d'en Rubert de Ventós, Teoria de la sensibilitat nacionalista. Reprèn i recupera temes ja treballats en d'altres textos, i serveix per entreveure per on es pot formular aquesta mena de post-nacionalisme que és el catalanisme del segle XXI que mou la feina del president de Catalunya. De vegades, ens costa entendre'l -quan es perd per les qüestions d'identitat nacional. Doncs bé: els textos d'en Rubert ajuden, si no a entendre-ho del tot (és possible?), a veure-ho com quelcom no del tot forassenyat.
22/3/06
15/3/06
serrat

partits
14/3/06
milosevic

9/3/06
"justícia"
8/3/06
avui, al diari
preàmbul

1. "Però tant o més que la memòria, mouen aquest Estatut l’aspiració, el projecte i el somni d’una Catalunya sense cap mena d’entrebancs a la lliure i plena interdependència que una nació necessita avui."
2. "Aquest és un Estatut de persones lliures per a persones lliures. La llibertat política que aconseguim com a país mai no ha d’anar en contra de les llibertats individuals dels ciutadans de Catalunya, perquè només és lliure de debò un país on cadascú pot viure i expressar prou identitats diverses, sense cap relació de jerarquia o de dependència entre elles."
Em emblaven dues afirmacions prou contundents per a refermar la idea d'un enfoc no essencialista de l'Estatut -i, en general, del catalanisme propi del segle XXI.
A l'hora de cribar-ho a la ponència de la comissió constitucional a Madrid, l'afirmació de la interdependència ha desaparegut. Potser era una idea massa subtil per a què hagi d'expressar-se en una llei orgànica.
L'altre idea surt, amb matissos diferents. Al preàmbul, tal com ha quedat, s'hi diu que l'Estatut assumeix, entre d'altres principis, que "Catalunya és una comunitat de persones lliures per a persones lliure on cadascú pugui viure i expressar identitats diverses, amb un decidit compromís comunitari basat en el respecte a la dignitat de totes i cadascuna de les persones". Almenys, queda explícitamen reconegut que no es tracta d'un nacionalisme romàntic, decimonònic, obsolet. Bé, doncs. Encara que els que no ho volen entendre no ho faran, impossibilitats pels prejudicis.
6/3/06
ideari

“… aunque es responsabilidad de cada uno conseguir la vida buena o la felicidad –pues es cosa de cada cual dibujar sus retos, elegir autónomamente las metas y luchar por su realización-, sí que es cosa de todos –del Estado- garantizar las condiciones para esa búsqueda de la felicidad. La ejecución de la vida buena es, inevitablemente, cosa de cada uno, pero, no menos inevitablemente, para las personas comunes resulta imposible fuera de la comunidad política. No sólo porque una parte importante de la excelencia humana-de las emociones y de la razón- sólo se puede ejercer en relación con los demás, también porque son los demás quienes han de proporcionar las condiciones para su ejercicio: con los recursos, con la garantía de derechos y con la deliberación democrática que, a la luz de las razones públicas, proporciona el mejor terreno para asegurar la firmeza de las propias razones, la mejor información y la criba de los argumentos”. Amb aquesta cita, n'hi hauria per fer un curs sencer (la cabra tira al monte), on esbrinar això de la vida bona i de les condicions per a fer-la possible. Tot molt aristotèlic, tot molt republicà; ningú és propietari en exclusica de cap etiqueta ideològica. L'etiqueta seria aquesta, doncs el socialisme -com diu l'autor de la cita anterior, Félix Ovejero, al mateix llibre- és una concreció igualitària de les tesis republicanes. Va néixer perquè els ideals republicans eren/són irrealitzables en una societat capitalista. D'ideari vé identitat. Saber qui som és un primer i imprescindible pas per a fer camí.
5/3/06
premi

El premi Internacional Catalunya ha estat atorgat a
Pere Casaldàliga . És un veritable encert, en aquest temps de nihilismes i renúncies. En l'acta del jurat hi llegim:
EL JURAT CONSTATA I APRECIA:
Primer
La capacitat de Pere Casaldàliga de passar de la poesia i la mística a la política (“tot és política” –diu- “encara que la política no ho és tot”) en els seus aspectes més concrets i estratègics: un compromís alhora “poètic” i patètic” (en el sentit clàssic dels mots) que no s’ha deixat endur mai per les fórmules purament ideològiques, filantròpiques o doctrinàries que tan sovint han proliferat.
Segon
L’actitud personal que expressen les paraules de Pere Casaldàliga: “Jo visc de propina, les meves causes valen més que la meva vida”, paraules amb les quals entenem que es refereix a les “causes” en el doble sentit de “motius” i d’”objectius”.
1. Com els objectius espirituals que el transcendeixen, i pels quals s’han jugat la vida ell i els seus companys: Joao Bosco (que va morir a prop d’ell i segurament en lloc d’ell), Josimo, Rodolfo Lukenbeim o Dorothy, per als quals aquest premi ha de ser també un tribut.
2. Com les causes estructurals de l’explotació econòmica, entre les que es compten les queimades massives a la selva, l’extensió del monocultiu de cotó o soja, etc. D’aquí que pugui també invertir-se la seva anterior sentència per afirmar que “la política no ho és tot, però tot és política”.
Tercer
La crítica institucional de Pere Casaldàliga a l’Església, que és alhora radical, cordial i sense cap mena de rancúnia. Cal recordar també que quan la permanència a Brasil i la vida de Casaldàliga eren més amenaçades, el Papa Pau VI va declarar públicament que “tocar Pere seria tocar Pau” i es van interrompre les amenaces.
Quart
L’anàlisi i diagnòstic de “l’evangelització colonitzadora” als que Pere Casaldàliga s’ha enfrontat promovent des del “Consell Indigenista Missioner” fins la “Comissió Pastoral de la Terra”. Compromís social que ell mateix ha associat a una renovació litúrgica en la que s’inclouen dones, indis i negres: així la Missa de “la Terra sense mal”, que recull el mite fundacional del poble Guaraní, o l’autèntica missa negra, la “Missa dos Quilombos”, que ha esdevingut ja una pràctica codificada al Mato Grosso.
Cinquè
Que la crítica radical que en temps fou freudo-marxista ha esdevingut avui, en bona part, una crítica d’arrel més o menys directament catòlica (Illich, Ariès, Ellul, Zaid, McLuhan, Burgess, Casaldàliga), en competència i complicitat amb el postestructuralisme o la deconstrucció. Per a alguns membres del jurat, la teoria crítica de Pere Casaldàliga té un peu en la teologia de l’alliberament i un altre en una sociologia comunitària que avui reneix tot proclamant i reclamant la recuperació del principi social de l’intercanvi versus el principi polític de la redistribució.
El jurat constata que d’ell han dit que era un “Boig, Demagog, Fariseu, Herètic i Eròtic”, a les pàgines de “O Estado de Sâo Paulo” o en paraules del Cardenal Baggio. I tanmateix, aquest jurat estima que Casaldàliga no fa grans afirmacions retòriques sinó que comprimeix, en una frase o en una imatge, el món que tots veiem, que tots coneixem, però que no sabem o gosem formular. Heus ací una mostra:
No és que existeixi un món desenvolupat i un món subdesenvolupat;
tenim només un sol món mal desenvolupat
Sisè
La valoració de les diverses i pregones raons per les quals Pere Casaldàliga s’ha resistit a sortir de Sao Félix, ni que sia per enterrar un germà a Catalunya. Entre aquestes raons està, en primer lloc, el perillós consens que s’havia produït entre els fazendeiros, els polítics i la pròpia Església aconsellant-li que marxés, sense la seguretat de poder tornar. Cinc processos d’expulsió li han estat incoats i no és així estrany que no hagi volgut arriscar-se a treure un peu a fora. En aquesta actitud hi ha també un compromís de solidaritat amb els qui no viatgen, així com un gest de solidaritat amb tots els que més que predicar s’han deixat envair per aquests pobles, com ara Sor Odile i Sor Genoveva (Veva), les germanetes de Charles de Foucault, que porten més de 50 anys amb el poble Tapirapé i encara no han batejat ningú: “Tinc la impressió” –escriu Casaldàliga- “que si Crist arribés als poblats Tapirapé firmaria de seguida: hem salvat un poble, per batejar-los ja hi ha el temps”.
Setè
Que la postura de Pere Casaldàliga sembla expressar també la consciència, tan del nostre país, que no es pot donar mai res “per fet”, “per conquerit”, per cobrat i al calaix. Mai la democràcia o la llibertat o la justícia es poden donar “per descomptat”, per quelcom fet i beneït. I menys que res –afegeix el nostre bisbe- podem donar per ja feta i beneïda l’Església, que ha de ser, segons ell, una opera aperta, un work in progress. Heus ací les seves paraules:
“Jo no puc quedar-me amb un déu ja fet. La Resurrecció de Crist no va deixar l’Església instituïda; tan sols va deixar el ciment per a que, amb el temps, ella anés anunciant l’Evangeli i ressuscitant la pròpia missió de Crist”
Vuitè
Que el propi Pere Casaldàliga afirmava que “el fet de ser català m’ha fet més sensible al problema de la llengua i la identitat dels indis i m’ha ajudat així a no caure en el pur imperialisme cultural”. Més, però, que aquestes manifestacions de pertinença catalana, el jurat aprecia la seva “apostasia”: el fet d’haver-se convertit en un défroqué de totes les pàtries (inclosa, és clar, la catalana) i un convers a les Amèriques més desemparades. Orbi vicit vos vici, que deien els clàssics, o, tal com escriu el propi Casaldàliga des de São Félix do Araguaia:
Aquesta terra és la meva terra
Aquest poble és el meu poble
Per ell, amb ell, caminaré a la Pàtria
Novè
Que l’any passat, el premi va correspondre a Claude Lévi-Strauss i aquest any a Pere Casaldàliga. En tots dos casos, per condicions tant objectives com subjectives, no podien desplaçar-se a Barcelona. És en el seu honor, doncs, que el President de la Generalitat de Catalunya fa una doble (i sens dubte darrera) excepció: “Si Pere Casaldàliga no ve doncs a Catalunya, és el President de Catalunya que va a la seva Prelatura al Mato Grosso”, com l’any passat ho féu a l’Académie française de París.
Desè
Que més significatiu és encara un paral·lelisme entre ells. Tots dos són conversos a Ameríndia, han treballat en dos rius propers i paral·lels -Araguaia i San Francisco- i amb tribus indígenes germanes. ¿Coincidència geogràfica? Potser sí, però també simbòlica de com Europa necessita el mirall de l’altre per entendre’s ella mateixa. Així és com Claude Lévi-Strauss i Pere Casaldàliga, cada un en el seu lloc, ens han posat en contacte amb aquest Ganz Anderes, amb aquest Absolutament Altre en el que ens hem de reconèixer: “Si no coneixem allò que ens depassa” –deia el savi xinès- “mai podrem entendre allò que ens passa”. I heus ací encara uns mots de Lévi-Strauss que expressen prou senzillament l’actitud dels dos guardonats: “Cal no pas fer-se amb les coses sinó fer-se a les coses, conèixer-les i respectar-les sense malmetre-les”.
Quina maravella! Es nota la mà del president del jurat, en Rubert de Ventós. La concessió d'aquest premi honora a qui l'atorga. Si ens creiem allò de què la Generalitat som tots, ens honora com a societat/cultura/poble/nació. Felicitem-nos, doncs.
1/3/06
tertúlia
1. "No és metafísica, és política social".- Tant de bo fòssim capaços de no utilitzar el sentiment nacional com a eix vertebrador de l'acció política, i fòssim fidels a la identitat esquerrana. Per una política laica, doncs.
2. "No és metafísica, són vots".- Crítica de l'ús dels sentiments nacionals per part d'alguns. I, des d'un altre punt de vista, esperó per a nosaltres (Arturo dixit): a treballar per a consolidar i augmentar el suport electoral a les nostres propostes.
I molt més, naturalment. Molt més. La necessària incardinació del projecte del PSC en el del PSOE, la imprescindible especificitat del projecte socialista a Catalunya, la constatació del caràcter plural/obert del PSC, el neguit que provoca la situació política actual, etc, etc...
26/2/06
mestre

Divendres, acte en memòria de l'Ernest Lluch. El seu mestratge incideix de ple en dues qüestions d'actualitat: l'encaix de Catalunya a Espanya i la violència al Pais Basc. I així ho van subratllar amb encert els que van intervenir. Quin luxe!!! Carrillo, brillantíssim; Herrero de Miñón, recordant amb intel·ligència l'austracisme reivindicat per en Lluch; i l'Odón Elorza, parlant des del cor, ens va transmetre una sensació d'esperança lúcida. Quin luxe!!! No fa gaire, em vaig fer soci de la fundació que manté viva la memòria d'en Lluch. Som molts els que, a més de tenir-lo com una referència intel·lectual i/o política de primer ordre, també tenim alguna anècdota personal relacionada amb ell. Recordo un cafè en el descans d'una sessió d'un post-grau que vaig fer i del que ell era professor (entre d'altres). Era l'època en què a TV3 triomfava en debats i col·loquis el pintoresc economista liberal Xavier Sala i Martín (a qui admiro, per cert, i segueixo amb atenció), i en Lluch el posava a parir des de les posicions keynesianes (o socialdemòcrates directament, no ens ha de fer vergonya).
22/2/06
l'oposició destroyer
21/2/06
Vist des de fora
Par Ignacio Ramonet
Le débat sur le nouveau statut d’autonomie de la Catalogne a atteint ces dernières semaines, en Espagne, un degré d’intensité préoccupant. Surtout après la déclaration, le 6 janvier dernier, à Séville, du général José Mena Aguado : « Il est de notre devoir – a-t-il affirmé – d’alerter sur les graves conséquences que pourrait provoquer l’approbation du statut de la Catalogne, dans les termes de sa rédaction actuelle, au sein des forces armées en tant qu’institution, ainsi que chez tous ses personnels. » Et d’ajouter que, selon lui, l’article 8 de la Constitution confiait aux forces armées la mission de veiller sur l’unité de l’Espagne et de s’opposer à son démembrement.
Cette intervention d’un haut gradé dans un débat politique déjà tendu a rappelé de fâcheux souvenirs aux démocrates. Parce qu’elle se produit dans un environnement troublant : on vient de commémorer, le 20 novembre 2005, les trente ans de la mort du général Franco ; bientôt, ce sera le 25e anniversaire de la tentative de coup d’Etat du colonel Tejero, le 23 février 1981 ; et, dans quelques mois, le 70e anniversaire du soulèvement du 18 juillet 1936 contre la République qui avait plongé le pays dans une guerre civile. L’Espagne pensait en avoir fini avec la tradition du pronunciamiento qui a caractérisé sa vie politique tout au long du XIXe siècle et d’une partie du XXe jusqu’en 1978, date de l’adoption de la Constitution actuelle.
Les temps ont changé, la démocratie s’est enracinée, et il est désormais impensable qu’un quarteron de militaires parviennent ne serait-ce qu’à la menacer. La déclaration du général Mena montre simplement qu’un résidu de tradition interventionniste subsiste chez un petit nombre d’officiers. Cette tradition a été fortement avivée ces derniers mois par la campagne d’hostilité conduite par le Parti populaire (PP, droite) contre le gouvernement socialiste de M. José Luis Rodríguez Zapatero. Celui-ci a pris plusieurs initiatives qui ont suscité les foudres de l’Espagne la plus conservatrice.
Ce fut d’abord sa décision – adoptée à la suite de son élection en mars 2004 – de retirer les troupes d’Irak, où les avait imprudemment envoyées (contre l’avis de 80 % des Espagnols) l’ancien président du gouvernement, M. José María Aznar. D’autres mesures ont été encore plus controversées, en particulier celle de restituer à la Catalogne des archives pillées par les armées de Franco en 1938 et entreposées à Salamanque. Pendant des semaines, les médias contrôlés par la droite ont bombardé l’opinion publique d’informations alarmistes sur le « danger » que représentait pour l’unité de l’Espagne cette restitution... Le PP n’a pas hésité à convoquer d’immenses manifestations pour protester contre ce « dépouillement ».
Ce fut ensuite la légalisation du mariage homosexuel. Acceptée par la majorité des Espagnols, cette mesure souleva dans les milieux les plus rétrogrades un tollé d’un autre âge. L’Eglise catholique allant jusqu’à menacer d’excommunication les maires qui célébreraient de tels mariages.
Il y eut enfin la question du nouveau statut de la Catalogne. Comme le Pays basque et la Galice, ce territoire possède sa propre langue et une culture singulière. Il s’était déjà constitué, dès 1932, en « région autonome au sein de l’Etat espagnol ». Et a retrouvé son autonomie en 1979, alors que dix-sept « communautés autonomes » étaient créées en Espagne. En vertu d’un statut reconnu par la Constitution, le gouvernement catalan – la Generalitat (Généralité) – a pu se doter d’une police autonome, et s’est vu conférer des compétences en matière d’éducation, de santé, de sécurité sociale, de politique culturelle et linguistique, et d’aménagement du territoire.
Trente ans ont passé ou presque. Depuis novembre 2003, la Catalogne – pour la première fois depuis la fin du franquisme – est gouvernée par une coalition de gauche (socialistes, nationalistes de gauche, Verts) ayant promis d’adopter un nouveau statut. Celui-ci n’annonce aucune « séparation » d’avec l’Espagne, s’inscrit dans une tradition « fédéralisante », réclame le caractère de « nation » pour la Catalogne, et a été approuvé par 90 % des députés catalans en septembre 2005. Il est en discussion au Parlement de Madrid.
La droite et l’Eglise ont fait donner tous leurs médias, encore très influents, et y vont au canon et au sabre d’abordage. Pour échauffer les esprits et effrayer les cœurs. Le premier résultat est là : bruit de bottes dans les casernes. Mais, après quelques modifications pour le mettre en conformité avec la Constitution espagnole, le nouveau statut de la Catalogne devrait être adopté.
LE MONDE DIPLOMATIQUE février 2006 Page 1
17/2/06
pau
