20/11/18

ius

Fa més de 400 anys, un tal Cesare Ripa va publicar una impressionant Iconologia, en la que simbolitzava en imatges molts dels conceptes 'morals' que el Renaixement havia posat en circulació. Per representar una cosa anomenada 'raó d'estat', proposa la següent imatge:


Una dona armada (a l'estil d'una deesa clàssica) exhibeix amb una mà el ceptre de govern. Vestida 'para matar', potser; però amb el símbol del poder cap avall (hi ha una 'iconologia' contemporània on es veu centenars d'alcaldes blandint el seu bastó cap amunt).

Amb l'altra mà té subjectat el lleó de la força. L'animal és seu, i no li cal massa esforç per retenir-lo; tampoc per deixar-lo anar, si cal.

Està trepitjant un llibre amb el títol 'IUS' (justícia), S'hi recolza a sobre. El llibre és el seu senzill pedestal. Però està mig ocult per la llarga faldilla...

L'art de governar exigeix de tant en tant que es corri un vel sobre els procediments legals ordinaris. Quan? En situacions d'emergència. Per tant, el poder rau en la capacitat de dictar quan estem en una situació d'aquestes. I dóna la sensació que ja fa temps que s'ha decretat un estat d'emergència permanent...

Addenda: per a representar la noció de 'Justícia' ja no ens cal la imatge tradicional (aquella de la deesa amb els ulls tapats i etc); ja en tenim prou amb allò que va dir fa temps un polític andalús: "la Justicia es un cachondeo".